Ofèlia Dracs

El món virtual és al món real actual el que era l'esperpent a cavall dels segles XIX i XX , però sense la necessitat de tenir el Valle-Inclán de guionista. Un dels millors personatges que ens ha donat aquest món darrerament és @CinemaFosc. Si no el segueixen, vagin a Twitter, facin follow, mirin el seu TL i després tornin. Els espero.


De vegades traç gruixut, de vegades traç fi. Simplement genial, tot i que de vegades puc no coincidir amb ell. L'abril d'engany va fer un dels millors dibuixos còmics sobre política local que recordo: el que acompanya aquestes ratlles: un petit homenatge a Ofèlia Dracs ... I és que, amics, el Ple Municipal de Vilanova és aritmèticament infumable. 25 regidores: quatre del PDECat, cinc del PSC-PSOE, 5 de la CUP, 4 d'ERC, dos de SOMVNG, un del PP, el Francis i tres regidors no adscrits. D'aquests darrers, dos exUDC expulsade del grup principal que conforma el Govern i una expulsada de Cs per obra i gràcia de Sweeney Todd (en una sessió que va ser una demostracó palmària de macromasclisme). D'onze membres de l'equip de Govern el 2015 es passa a nou (dues pometes van caure del pomer ... i espera); en l'actualitat, doncs, nou regidores comanden la ciutat. 

Repassem: l'Alcaldessa liada amb el Procés i l'AMI, i exdiputada al Parlament; el Primer Tinent d'Alcalde, candidat amb possibilitats d'esdevenir diputat al Parlament el 21D; una baixa per maternitat; una baixa per dignitat. En resum: cinc regidors, dels quals des de la meva humilíssima opinió només dos en fan funcions (i diré noms, que no se'm cauen els anells perquè no en porto: Glòria Garcia i Gerard Llobet). I l'empresa no s'ha enfonsat: després criticareu les funcionàries ... 

El tema d'aquests darrers dies és, si amb l'aplicació del 155, l'opció política del PSC-PSOE ha de continuar formant part del Govern; per molt posicionament tibi local dels amics de la plaça Peixateria. És una pregunta que aixeca debats, fins i tot obliga a assemblees en partits com la CUP i ERC. 

Pot la presidenta de l'AMI ser Alcaldesa amb el suport del PSC-PSOE-155? La resposta és sí: de fet, és el que passa. És l'anomenada sociovergència, que algú dia analitzaré detalladament. 

Pot trencar el pacte l'Alcaldessa? La resposta és sí, també: la llei li atribueix la possibilitat de cessar regidores (que li preguntin al Montes o la Llorens). 

Pot conformar-se un equip de govern amb només quatre regidores (PDECat)? La resposta és sí, also: una altra cosa és que això obliga a un treball del 150% i una dificultat evident per aprovar, per exemple, pressupostos. I que a nivell pràctic només hi ha una regidora i mitja, i no quatre.

Poden d'altres grups integrar-se en l'equip de govern? Continuem amb el sí com a resposta: no hi ha cap llei que ho prohibeixi. Ergo, es pot. 

I ara bé quan el maten: passarà algunes de les hipòtesis de les tres darreres preguntes? La resposta és no. Per diversos motius: la sociovergència és el model triar de ciutat des de fa alguns anys i, sobretot, des de l'establiment dels governs Lloveras. La CUP i SOMVNG tenen en el seu ADN la lluita institucional, però també la lluita contra aquest model de ciutat: podrien donar suport puntual, però no els veig a l'equip de govern al costat de Giribet, posem per cas. I Esquerra segueix amb la lògica que ha caracteritzat el govern en els darrers anys: asseure's a veure-les venir tot esperant que el tsunami procedent de Barcelona els faci crèixer les expectatives de vot. En darrer lloc, i no per això menys important, si et fa oi tenir el PSC-PSOE-155 als costat, signes un decret fent-los fora del Govern i xutes la pilota al terrat de CUP-ERC-SOMVNG. 

Però el futbol no és l'especialitat des de la casa de les columnes trencades. En resum: tot continuarà igual. Amb una petita diferència: @joan_martorellm  ens va demostrar que la dignitat és possible. Potser tardana, però possible.